Hyvät juhlat pienellä rahalla

Elämä ei ole vain yhtä juhlaa, se on myös ruusuilla tanssia! Ihana sanonta, josta tulee heti sellainen fiilis, että juhliminenkin on tärkeää, vaikka rahaa olisi käytössä vähemmän. Elämän käännekohdat, ristiäiset, rippijuhlat, häät ja valmistujaiset on syitä juhlia ja nauttia hetkestä, tämä onnistuu myös pankkia räjäyttämättä, pienellä suunnittelulla.

 

Kutsuttavien määrää voi tietysti yrittää rajoittaa ja säästää pitkän pennin. Tiukasta rajaamisesta tulee kuitenkin helposti mielensä pahoittelijoiden ketjureaktio, riippuen tietysti ihan kunkin omasta suvusta ja ystäväpiiristä. Rahaa saa uppoamaan jo pelkkiin kutsukortteihin, mutta ihan yhtä hyvin kutsut voi laittaa tekstiviestillä. Facebook-ryhmän ja ryhmätapahtuman perustaminen voi tuntua hyvältä idealta ja on myös ilmainen juttu, riskinä tosin on, että juhlia alkaakin järjestellä ja ideoida yksi ja toinen ryhmäläinen ja selkeä idea muuttuu sekavaksi huuteluksi. Ja kun vielä järjestäjä maksaa tämän ideariihen viulut, on parempi esittää yksinkertainen kutsu ilman isompaa keskustelua.

Tarjoilu on yleensä juhlien suurin kuluerä. Pikkusuolaisissa cocktail-paloissa pitäytyminen ei ole ehkä niin edullinen idea, kuin äkkiseltään luulisi. Pikkiriikkiset lohi-, katkarapu ja lihapitoiset suolapalat tulevat äkkiä aika hintaviksi ja vieraat lähtevät kuitenkin nälkäisinä. On edullisempaa tarjota vaikkapa riisiä ja jotain uunissa tai padassa valmistuvaa lämmintä ruokaa, salaattia ja tuoretta leipää ja levitteitä. Salaatinkin saa tarjolle paljon houkuttelevampana, kun kaikki vihannekset ovat eri kipoissa ja jokainen voi yhdistellä näistä oman salaattinsa. Uuniperunassa kohtaavat sekä kasvisruokavaihtoehto, halpa kilohinta, että lohturuoka, kylkeen vain hyvä kastike.

 

Konditoriat mainostelevat täytekakkuja 10:lle, 15 tai 20 hengelle. Nämä määrät kannattaa unohtaa, varsinkin jos kutsuttavissa on paljon naisia. Kakkua ei syödä läheskään sitä määrää, kuin leipomot markkinoivat. Ylijäänyt täytekakku juhlien jälkeen on turha ja kallis kaloripommi. Pikkuleivät tulevat tosi kalliiksi sekä ostettuna, että itse tehtynä. Ne ovat myös aika huomaamaton osa kahvipöytää, on paljon edullisempaa ja näyttävämpää asetella pieniin snapsilaseihin tai kertakäyttökippoihin marjarahkaa, pieni painallus spray-kermavaahtoa ja muutama tuore marja päälle. Näiden kipposten lisäksi tarjolle voi laittaa hedelmävadin, sekään ei paljon maksa ja näyttää todella hyvältä.

 

Jos haluaa tarjota alkoholia juhlien hintalappu nousee heti. Alkumalja kuohuviinistä nostaa tunnelmaa ja kruunaa puheen. Siitä eteenpäin on suhteessa edullisinta tehdä booli, reseptejä on netti pullollaan.

 

Astiat kannattaa vuokrata astiavuokraamosta, on aika turha kerätä kotikaappeihin suurta astiastoa, jota tarvitaan ehkä vain joka toinen vuosi. Kukkamaljakoita kannattaa lainata ystäviltä. Koristeluun voi käyttää luonnosta löytyviä kauden kukkia, kiviä heiniä ja vaikka jäkälää voi kerätä maljakoihin ja vadeille tilan koristeeksi.

 

Valokuvauksen voi nykyisillä laadukkailla kameroilla ja jälkikäsittelyohjelmilla hoitaa jo harrastajakin, joten varsinaista valokuvaajaa ei ole pakko olla, innokkaasti valokuvausta harrastava siskontyttö voi napsia kuvia, kun kuvia ottaa paljon, eri valaistuksilla ja taustoilla näistä varmasti saadaan se kiitoskortin otos ja virallinen potretti takan reunalle.

Ihanat juhlat voi järjestää pienemmälläkin budjetilla.