Lainojen yhdistäminen

Nykyään on tyypillistä, että muutaman pikavipin tai muun pikaluoton hakenut henkilö hakee niinsanottua yhdistelylainaa. Se on isompi laina, jolla maksetaan kerralla pois em. pikaluotot, ja jonka korko on pienempi kuin näiden pikaluottojen. Hakija voi näin säästää selvää rahaa, kun monien velkojien sijaan velat niputetaan yhteen, selkeämpään pakettiin jossa on kiinteä, matala kuukausikorko, ilman juoksevia sivukuluja.

 

Miksi lainoja yhdistetään?

Lainoja yhdistetään erityisesti siksi, että näin lainan maksaja voi säästää useita satoja, ellei tuhansia euroja laskeneissa korkokuluissa. Lainoja yhdistellään usein siinä tilanteessa, kun hakija on onnistunut keräämään niskoihinsa usean eri pikaluottoyrityksen lainoja, ja laskujen hoitaminen ajallaan alkaa olla hankalaa sekä ajankäytöllisesti että taloudellisesti. Monet meistä unohtelevat muutenkin maksaa laskunsa ajallaan puhtaasti vahingossa, mitä sitten kun näitä laskuja tulee useasta samankaltaisesta mutta eri firmasta joka kuukausi?

Pikaluottojen korko voi usein olla jopa kymmeniä prosentteja, pahimmillaan satoja prosentteja. Jos hakija onnistuu saamaan ison yhdistelylainan, lainan korko saattaa tippua jopa 10-20 prosenttiin. Mitä pidemmästä laina-ajasta puhutaan, sitä suuremman säästön hakija tässä tekee.

Kuinka paljon lainojen yhdistelyllä voi säästää?

Otetaan tarkasteluun esimerkkihenkilö A. Henkilö A:lla on velkaa yhteensä 2000 euroa. Nämä velat koostuvat neljästä eri pikavipistä, joiden lainasummat ovat 500 euroa per laina. Näiden lainojen korot ovat 20, 30, 40 ja 50 prosenttia vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman lyhentämistä nämä lainat kerryttäisivät vuodessa korkoa 100+150+200+250 = 700 euroa.

Otetaan sitten esille tämä pelastavana enkelinäkin toimiva yhdistelylaina: henkilö A hakee 2000 euron lainaa, jolla maksaa pois kaikki pikaluotot. Henkilö saa 2000 euron yhdistelylainan 15 prosentin korolla. Tämä korko tuo vuodessa korkokuluja ilman lyhennystä yhteensä 300 euroa.

Hakemalla yhdistelylainaa henkilö A säästää siis 400 euroa vuodessa korkokuluissa. Tämän säästön lisäksi hänen elämänsä helpottuu, sillä tästä lähin velkoja maksetaan ainoastaan yhdelle taholle sen sijaan, että lyhennyksiä pitäisi lähetellä suuntaan ja toiseen joka kuukausi.

Miten voin yhdistää lainoja?

Lainojen yhdistely on kohtuullisen helppoa, sillä nykyään lainojen yhdistelyä voi tehdä myös verkossa. Kuka tahansa voi kirjautua esimerkiksi pankkien palveluihin ja täyttää erilaisia lainahakemuksia. Myös pankkien ulkopuolelta tulee useita varteenotettavia vaihtoehtoja lainojen yhdistämiseen. Tärkeintä on se, että yhdistelylainan korko on pienempi kuin aiempien pikaluottojen.

Yhdistelylainan hakeminen voi olla hankalaa juurikin sen takia, että hakijalla on jo valmiiksi auki useita luottoja. Tämän takia lainan käyttötarkoitus on hyvä selventää luotonantajalle. On eri asia hakea 2000 euron lainaa lainojen yhdistelyä varten, kuin hakea 2000 euron lainaa huvitteluun vielä edellisten 2000 euron pikaluottojen päälle. Hakemuksen yhteydessä voi usein antaa lisätietoja lainan käyttötarkoituksesta, ja onkin hyvä mainita, mihin raha menee.

Lainojen yhdistäminen ei aina natsaa ensimmäisessä rahoituslaitoksessa. Kannattaakin kerätä lista erilaisista pankeista ja muista luotonantajista kulujen perusteella, ja tämän jälkeen hakea lainoja yksi luotonantaja kerrallaan halvimmasta aloittaen. Näin voit olla varma, että saat tilanteeseesi sopivinta lainaa halvimmalla mahdollisella korolla.

Lainojen yhdistely ei aina ole itsestäänselvyys, ja aina se ei onnistu. Muista kuitenkin, että jo pienikin lainojen niputtaminen säästää sinulta rahaa. Vaikka et saisi kaikkia lainojasi yhden yhdistelylainan alle, jo esimerkiksi puolikkaan lainasumman yhdistäminen yhteen velkakirjaan voi tuoda selviä säästöjä.