OP ennustaa: Talous kasvaa 2,5 prosenttia tänä ja ensi vuonna – onko suomen talous nousussa?

”Suomen talouskasvu jatkuu hyvänä myös ensi vuonna, arvioivat finanssiryhmä OP:n ekonomistit suhdanne-ennusteessaan. He uskovat Suomen talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna 2,5 prosentin vauhtia.” Näin kertoo Kauppalehti, kun OP nosti ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta. Suomen talous on pysytellyt kasvu-uralla ja viime kuukausina kasvuvauhti on yllättänyt kasvuennusteiden laatijat positiivisesti.

Euron vahvistuminen ei hidasta OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan vientiä kovinkaan paljon ja vienti vetääkin tällä hetkellä hyvin. Inflaatio OP:n mukaan säilyisi euroaluetta hitaampana. Kun kuluttajahinnoille ennakoidaan tänä vuonna nousua 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus Suomen talouden nousuun oli selvästi korkeampi. Nousukauden odotetaan kestävän ja työttömyyden laskevan.

Viime vuonna Suomen talous jätti Suomen Pankin mukaan taantuman yhä selvemmin taakseen. Koko viime vuoden osalta bruttokansantuote kasvoi 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Kausitasoitettu bruttokansantuote pysyi vuoden viimeisellä neljänneksellä edellisen vuosineljänneksen tasolla, mutta vuodentakaiseen verrattuna bruttokansantuote kasvoi työpäiväkorjattuna 1,3 prosenttia.

Kulutuksen kasvun jatkuminen pirteänä on yllättävää, koska palkansaajien ostovoima paranee vain niukasti. Kulutuksen kasvua pitävät yllä ennätyksellinen kuluttajaluottamus, säästämisen väheneminen ja työllisyyden kasvu. Investointien piristyminen jatkuu, ja positiivista on, että myös tutkimus- ja kehitysmenojen lasku on vihdoin päättymässä

Hyvä taloustilanne testaa uudelleen Suomen kyvyn toimia valuuttaunionissa, mutta yksi nopean talouskasvun vuosi ei riitä täyttämään vuosikymmenen aikana syntynyttä monttua.

Kotitalouksien kulutusmenoihin verraten velkaantuminen kuitenkin jatkuu. Kotitalouksien säästämisaste olikin runsaat 2 % negatiivinen. Yksityisten investointien kasvuvauhti kiihtyi edelleen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Yksityiset investoinnit lisääntyivät yli 11 % vuodentakaisesta. Vastaava yli 11 % kasvupyrähdys koettiin edellisen kerran vuoden 2007 aikana. Investointien kasvu on lähtenyt liikkeelle selvästi matalammalta tasolta, joten investointien määrä on edelleen selvästi vuotta 2007 matalampi.

 

lähteet

www.kauppalehti.fi

www.op.fi